Nieuwsflash

09.07.2024

The Missing Link online

The Missing Link’ wil bruggen slaan tussen diagnostiek en didactiek, tussen advies en aanpak, tussen de wereld van de CLB-medewerker en de wereld van de leerkracht. The Missing Link is een project dat ontwikkeld werd door Ides Depotter, Marleen Milleville en Jan Seys vanuit Vrij CLB Westhoek. Binnen Project Professionalisering Leersteun kreeg het bestaand materiaal een update.

 

Deze schat aan informatie kreeg nu ook een plaatsje op de Prodia-website. Klik hier om snel verder te gaan.

 

 

Opgelet: The Missing Link werd ontwikkeld door en voor CLB-medewerkers. Veel informatie is daarom enkel toegankelijk met een login. Loop je met een leerling vast doorheen jouw begeleiding binnen de school, adviseren we jou om dit met je begeleidend CLB te bespreken die samen met jou The Missing Link kan consulteren. Samen kunnen jullie dan bekijken wat behulpzaam kan zijn voor de gemelde moeilijkheden.

 

25.06.2024

Boost je werk met Prodia!

Willen jullie in je CLB meer inzetten op Prodia? In het schooljaar 2024-2025 organiseren we praktijkgerichte workshops op verschillende locaties in Vlaanderen. Meer nog: Prodia gaat voor YES!-adviezen. Dit zijn adviezen waarmee scholen, ouders, leerlingen écht aan de slag willen gaan.

Daarnaast organiseert het Prodia-team ook implementatieboosts rond het Prodia-model en rond YES!-adviezen.

Wil je graag meer weten, klik dan zeker door naar onze pagina Professionalisering CLB’s voor meer informatie en inschrijvingsmodaliteiten (vergeet niet eerst in te loggen).

23.05.2024

Leer online met Prodia

Ben je nog niet helemaal mee met het nieuwe Algemeen Diagnostisch Protocol? Of wil je graag samen met jouw team of jouw school aan de slag met de nieuwe inzichten? Dan zijn de kennisclips iets voor jou en jouw partners in leerlingenbegeleiding.

Ontdek er alles over in de meest recente Prodiabrief of via deze webpagina.

28.03.2024

Nieuwe diagnostische fiches

De nieuwe lees- en spellingtests van de Arteveldehogeschool (Van Vreckem & De Soete, 2023) zijn opgenomen in het overzicht diagnostisch materiaal bij het protocol Lezen en Spellen. Deze testen kunnen ingezet worden voor leerlingen van het eerste tot en met het vierde jaar secundair onderwijs en bieden zowel een niveaubepaling als een grondige foutenanalyse.

11.03.2024

Lancering nieuw ADP

Als je al een kijkje nam op de vernieuwde website, heb je het misschien gemerkt: het nieuw Algemeen Diagnostisch Protocol is een feit. Het ADP vormt een sterke lanceringsbasis voor het onderwijstraject van elke leerling. Wat is er allemaal veranderd? Ontdek het in één oogopslag in de nieuwste Prodiabrief. Blijf zeker ook op ontdekkingsreis gaan op de Prodia-website want de komende weken en maanden volgen er nog heel wat nieuwigheden zoals kennisclips, vernieuwde leermodules en de materialen van de Prodia-dagen.

27.11.2023

Prodia Website: Strak in een nieuw pak

Tijdens de herfstvakantie maakten we de transfer van de oude naar de nieuwe website. Na wat schoonheidsfoutjes is de website klaar om verspreid en gebruikt te worden. In deze Prodiabrief geven we een aantal tips zodat jullie vlot de weg vinden.

23.10.2023

Een nieuw ADP: Oefen je mee? Inschrijving Prodia-dagen

Binnenkort komt het nieuw Algemeen Diagnostisch Protocol uit. Wil je mee zijn met de nieuwe inzichten en zo je kennis en vaardigheden verscherpen? Grijp nu je kans! Tijdens de Prodia-dagen leer je niet enkel bij, maar krijg je ook de kans om je kennis om te zetten in de praktijk tijdens workshops en intervisies. Meer informatie en inschrijven kan. Lees er alles over in onze meest recente Prodiabrief!

07.07.2023

Update diagnostische fiches

Diagnostische materialen zijn steeds in evolutie. Vanuit Prodia trachten we onze fiches systematisch af te stemmen op vernieuwingen. Hierbij hanteren we onze Prodia-criteria voor diagnostische fiches. Op basis hiervan werden in juni 2020 een aantal materialen verwijderd en stelden we een overzicht ‘Verzamelen van informatie‘ op. We schreven er ook een Prodiabrief over.

In juni 2021 werden opnieuw een aantal diagnostische fiches aangepast of toegevoegd en een aantal materialen verwijderd. Ook in juni 2022 gebeurde een update van een aantal fiches en werden de overzichten diagnostisch materiaal voor de protocollen Cognitief functioneren, Gedrag & Emotie, Spraak & Taal aangepast.

08.06.2023

Word PRO in Prodia!

Het einde van het schooljaar nadert, een ideaal moment om even na te denken waar je als professional nog sterker zou willen in worden. In onze laatste Prodiabrief van dit schooljaar nemen we je mee op weg naar professionalisering op je werkplek. Daarnaast blikken we ook al vooruit naar volgend schooljaar, met onder meer de lancering van ons nieuwe ADP en een regionale Prodia-dag, met workshops en intervisie. Een datum om alvast te noteren! 

03.05.2023

Prodiabrief School en CLB: Samen sterk in zorg!

Versterken van fase 0 en 1… een opdracht die meer en meer naar voor komt in onze dagelijkse werking. We gaan samen met de school voor een gepast zorgaanbod voor elke leerling. Ben je benieuwd hoe Prodia jou hierin kan ondersteunen en welke materialen interessant zijn? Kom het te weten in onze Prodiabrief: School en CLB: Samen sterk in zorg!

1 2